kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Emil, Csanád névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2010-07-28 15:52:52

10 dolog, amit a gyepesítésről tudni kell!

 

 

A gyep kialakításánál első feladatunk, hogy meghatározzuk, milyen célt fog szolgálni. Nem mindegy ugyanis, hogy csak gyönyörködni akarunk benne, vagy sportolásra is szeretnénk használni.

 

 

1. Fűkeverék kiválasztása: A pázsitokhoz való keverékekben több a vékonyszálú fű, míg a sportgyepek keverékeiben a taposástűrő, vastagabb szálú fajok vannak túlsúlyban. Léteznek olyan fűmagok is, melyek árnyékos helyek gyepesítésére ideálisak.

 

2. Talajelőkészítés: A talajt sekélyen meglazítjuk, kis területek esetében felássuk, nagyobb gyepek esetén célszerű gépeket használni (kerti kapagép, traktorra szerelt eke).

 

3. Tápanyagellátás: A talajmunkával egyidejűleg tápanyagokat is juttassunk a területre. A legjobb, ha ilyenkor szerves trágyaféleségeket használunk, melyek több éven keresztül segítik a gyep fejlődését (szarvasmarha trágya, komposzt, tőzeg). A tőzeg jó választás, mert a talaj szerkezetét is javítja. Ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, használhatunk műtrágyákat is, de ezek közül speciális gyepműtrágyát válasszunk, melyeknek nitrogéntartalma magas és minden szükséges elemet tartalmaz.

 

4. Egyengetés, tömörítés: Ahhoz hogy a csírázáshoz megfelelő körülményeket alakítsunk ki, vetés előtt még a talajfelszínt el kell egyengetnünk gereblyével, majd a talajt hengerrel kell tömöríteni.

5. Vetésidő: A vetés optimális ideje augusztus vége- szeptember közepe, de még március végétől április közepéig is sikeresen füvesíthetünk.

 

6. Magszükséglet: A magokat egyenletesen kell kiszórni, a csomagoláson előírt (általában 20-25 g/m²) mennyiségben. Ha kevesebb fűmagot juttatunk ki, a gyepfelület ritkás, egyenetlen lesz, ha azonban gyorsan dús gyepet szeretnénk, növelhetjük a kiszórandó mennyiséget.

 

7. Bedolgozás: A magokat gereblyével, kapáló mozdulatokkal sekélyen bemunkáljuk, ezután hengerrel tömörítjük a talaj felületét, nedves talaj esetén ez a művelet elmarad.

8. Öntözés: Vetést követően a legfontosabb ápolási munka a bőséges öntözés, melyet rendszeresen, az időjárást figyelembe véve, ismételnünk kell. Ez történhet műanyag tömlővel, öntöző fejjel, vagy automata öntözőrendszerrel. Fontos odafigyelni, hogy egyenletes legyen a vízeloszlás, hogy egységes gyepet kapjunk.

 

9. Fűnyírás: Az első fűnyírásra általában a vetéstől számított 30. napon kerül sor, amikor a fű magassága 8-10 cm.

 

10. Tápanyag-utánpótlás: A műtrágyázást a vetéstől számított hatodik héten kezdhetjük.

 

Amennyiben ezekre odafigyelünk, megkönnyítjük saját dolgunkat a fenntartási munkák idején, és tapasztalni fogjuk, hogy az eredmény megér ennyi előkészületet.

Szerző: B. Kati
 
Kapcsolódó termékek
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt