kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Emil, Csanád névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2010-08-16 15:19:27

7 fontos dolog, amit a gyepfenntartással kapcsolatban tudni kell

 


Amennyiben a telepítéskor előrelátóan jártunk el, nincs nehéz dolgunk a fenntartás során. Csak a rendszeres fűnyírást, műtrágyázást és öntözést kell elvégeznünk, ebben a sorrendben, ám néhány dologra nem árt odafigyelni...

 

 


 

1. Fűnyírás: A fűnyírást általában áprilisban, száraz időben kezdjük. Ezt a feladatott 1-2 hetente ismételnünk kell, ha azt akarjuk, hogy mindig tökéletes állapotban legyen a gyepfelületünk. Használhatunk kiskertekben, elektromos, vagy benzinmotoros fűnyírókat, a kerítések, ágyások mellett, pedig alkalmazhatunk szegélynyírót. Nagy területen fűnyíró traktorral végzik el ezt a munkát, vagy választhatjuk a legújabb technikai vívmányt, az autómata fűnyírót. Az alábbiakban a megfelelő gép kiválasztásához szeretnénk egy kis segítséget adni.

 

2. A fűnyírók csoportosítása teljesítmény és vágási terület nagysága szerint:


Elektromos fűnyíró        1200 W                     300 m²

 

Elektromos fűnyíró        1400 W                     600 m²

 

Elektromos fűnyíró        1600 W                     700 m²

 

Benzinmotoros  fűnyíró                                   800 m²

 

Benzinmotoros  fűnyíró                                 1300 m²

 

Fűnyíró traktor                                               2000 m² feletti területre javasoljuk.

 

3. A tápanyagok kijuttatása: A tápanyag-utánpótlást az első tavaszi fűnyírás után kezdjük, és kéthetente ismételjük. Kézzel is kiszórhatjuk a műtrágyát, de úgynevezett szórókocsival egyenletesebben és gyorsabban elvégezhetjük ezt a munkát.

 

 

4. A műtrágyázás ideje: A megfelelő tápanyagok biztosítása érdekében speciális gyepműtrágyát érdemes használni. Június elejétől augusztus közepéig szüneteltetni kell a kijuttatást, mert nagy melegben kiégést okozhat a műtrágya a gyepfelületen. Augusztus közepétől október első hetéig folytatni lehet a műtrágya adagolását, mivel ekkor még hasznosítják a tápanyagokat a növények a levegő lehűlése előtt.

 

5. Öntözés: A műtrágyázás után következhet az öntözés. Amint a kialakításnál említettük ez történhet műanyag tömlővel, öntöző fejjel, vagy automata öntözőrendszerrel. Bármelyik megoldást válasszuk is, oda kell figyelni az egyenletes vízeloszlásra, hogy ne alakuljanak ki foltok a gyepünkön.

 

6. Gyeplazítás: A kialakult gyepek ápolásához hozzátartozik a gyeplazítás is, mely azért fontos, mert az öntözés és a csapadékvíz hatására a talaj összetömörödik, és ezt fel kell lazítani. Ha elvégezzük a gyeplazítást, a gyökerek levegőhöz jutnak, a fűcsomók bokrosabban nőnek és amennyiben van, a mohát is eltávolíthatjuk. Kis területen kézi gyeplazító gereblyével, nagyobb kertekben benzines gyeplazítóval, sportpályákon pedig traktorral végezhető ez a feladat.

 

7. Felülvetés: Előfordulhat, hogy kisebb-nagyom foltokon kikopik, kiritkul a gyep. Ilyenkor a gyeplazítás után célszerű felülvetést is végezni ezeken a helyeken.

 

Remljük sikerült egy kis segítséget nyújtanunk és hozzájárulni ahhoz, hogy pázsitja mindenkit lenyűgözzön!

Szerző: B. Kati
 
Kapcsolódó termékek
Gyeptrágya 3 kg, AgroCs
kosar
Rendelhető
1 290 ft
megtekint
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt