kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Emil, Csanád névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2011-12-01 15:28:36

Ahogyan a természetben az előző évek avarjából humusz keletkezik, ugyanezen az elven készíthető a házi komposzt. Nincs más dolgunk, mint hogy a természet folyamatait utánozzuk, és máris értékes kerti talajjavítót állíthatunk elő, amellyel a környezetünket is kímélhetjük.

 

A természettel együtt mi is jól járunk, elvégre csökkentjük az elszállítandó hulladék mennyiségét, nem füstölünk az avarégetéssel, nem kell virágföldre és virágtápokra költenünk.

Mielőtt hozzákezdenénk a komposzt elkészítéséhez, fontos, hogy a következő öt alapszabályt betartsuk, nehogy rothadó szemétdombbá váljék munkánk gyümölcse.

Íme:

 

1. A hely kiválasztása


Komposztálót árnyékos helyre, természetes talajra telepítsük, hogy minden oldalról könnyen szellőzzön. Ideális a falécekből összeállított tároló.

 

2. A komposztálandó anyagok Barna (széntartalmú) hulladék:


metszéskor keletkező ágak, gallyak. Zöld (nitrogéntartalmú) hulladék: levelek, fűnyesedék és a növényi eredetű konyhai hulladékok. Főtt ételmaradéknak nincs keresni valója a komposztban!

 

3. Ideális rétegrend


Alul nagyobb méretű ágak, gallyak (barna hulladék), rajtuk levelek, a leveleken fűnyesedék (zöld hulladék). Majd megint barna hulladék, levelek, stb. Soha ne tömörítsük a kupacot, mert a levegő nélkülözhetetlen a korhadáshoz. Időnként átforgathatjuk, de ha nem érzünk kellemetlen szagokat, nem feltétlenül szükséges. Az érési folyamat gyorsításához a komposztra időnkét lapátoljunk kerti földet vagy már korábban érett komposztot. A kőpor és az apróra feldarabolt tojáshéj is jótékony hatású.

 

4. Nyári, őszi tennivalók


Nyáron nagy szárazság idején a komposztot alkalmanként egy kanna víz óvatos, egyenletes adagolásával érdemes átnedvesítenünk. De vigyázzunk: a túlzott nedvesség rothadást okoz! Ősszel fedjük be komposzthalmot avarral – ez melegen tartja, és védi a záporok tápanyagkimosó hatása ellen.

 

5. Felhasználás


A komposztnak egy évig kell érnie. Ha gondosan rétegeztük, akkor nem lesz más dolgunk, mint várni a minél alaposabb korhadást. A kész komposzt sötétbarna vagy fekete, omlós, humuszban gazdag felső talajrétegszerű, és édes földillata van.

Egy év elteltével egy durva rostával válasszuk el a morzsás szerkezetű, humuszos komposztot az épen maradt növényrészektől, majd dolgozzuk bele a kerti ágyások felső rétegébe. A növények meg fogják hálálni, hiszen a komposztnál nincs jobb biotrágya.

Szerző:
 
Kapcsolódó termékek
Gyeptrágya 3 kg, AgroCs
kosar
Rendelhető
1 290 ft
megtekint
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt