kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Emil, Csanád névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2011-12-01 15:43:41

A fák életciklusára két fázis jellemző. Az egyik fázis a megtermékenyüléstől a csírázásig tart, ez a heterotróf fázis, a másik a csírázástól a megtermékenyülésig tart, ez az autotróf fázis.

Leegyszerűsítve két fő fázis van, az egyik a mag fázisa, a másik a fejlődés fázisa. A fák fejlődésük során több lényeges állomáson haladnak át, ahol válaszutak elé érkeznek.

Ezen utak közti választás folyamatáról keveset tudunk. A tudósok azt feltételezik, hogy ha elindul egy fejlődési láncolat, akkor az egy kényszerpálya mentén halad végig, egyik folyamat a másikból ered láncreakció szerűen.

Ebbe a külső környezeti tényezők erőteljesen beleszólhatnak, így az ember befolyásolni tudja az egyes szakaszokat.

 

Növényeink életében legjelentősebb metszési munkálatokat nyugalmi állapotukban végezzük. A nagy mennyiségű ágeltávolítás ugyanis ekkor okozza a legkisebb traumát.


De mi is ez a nyugalmi állapot?

A növények növekedése, fejlődése nem folyamatos, azt hosszabb-rövidebb nyugalmi periódusok szakítják meg. Hazánkban élő növényeket a kedvezőtlen hőmérséklet, vagy a víz hiánya kényszerítheti nyugalomra. Mivel évről-évre ki vannak téve ezeknek a kedvezőtlen külső tényezőknek, ezért annak átvészelésére alkalmas szerveket fejlesztenek ki (magvak, rügyek, gumók, hagymák, rizómák stb.).

Ezekben a szervekben a légzés kivételével az élettevékenység szünetel, azaz nyugalmi állapotban vannak. Ez az állapot azonban megszűnik, visszaáll az aktív életállapot, ha a külső környezeti tényezők kedvezőre fordulnak. A rügyek, a kambium, és a raktározószervek esetében a tavasz érkezése adja meg a jelet. E jel előtt, vagy e körül kell elvégeznünk a metszési munkákat, hogy minél kisebb trauma érje a fát.

A metszés szó hallatán legtöbbünk fejében a gyümölcsfák képe jelenik meg, amivel nincs is különösebb probléma. Gyümölcsfáink metszése nagyon fontos feladat, mert termése gazdasági hasznot, hoz, mégha az anyáink, nagyanyáink, vagy saját kamránkba, üvegbe zárva jelenik is meg.

A gazdasági hasznon felül napjaink élelmiszer mizériája közepette egyre jelentősebb a sajátcélú friss fogyasztás is. A saját kertben termett gyümölcs minőségével legalább tisztában vagyunk.

A gyümölcsfák mellett azonban dísznövényeinknek is nagy szükségük van a rendszeres metszésre. Természetesen minden növény megél metszés nélkül, de a díszkertekbe telepített növényeket jól körülhatárolt céllal telepítjük, és e célok eléréséhez zömében segítségre van szükség.

 

 

Mi a metszés megfelelő időpontja?

 

Szinte az egész évben végzünk metszéseket különféle céllal. A legnagyobb metszési munkák a nyugalmi időszakban vannak, amikor a növények növekedése leáll, vagy lelassul. Ez a fásmetszés. Növekedési, fejlődési fázisban túlnyomórészt zöldmetszést végzünk, ekkor is többféle céllal.

Ezek:

  • Visszametszés,

 

  • Ritkítás,

 

  • Ifjítás.

 

A nyugalmi időszak metszésének ideje télen van. Szakirodalom szerint, akkor szabad metszeni, ha a nappali hőmérséklet nem süllyed a nulla fok alá, mert ekkor a sebzési felületen esetleg kiáramló növényi nedvnek nincs módja megfagyni, a fagy beálltáig pedig van ideje elpárologni, ezért nem keletkezik fagysérülés.

Ilyen napok inkább a tél vége felé, a tavasz közeledtével lesznek. Nagyobb kertekben már rászorulhatunk fagyos napokon is a metszésekre.

Ekkor először a kevésbé érzékenyeket metsszük, majd a tavasz közeledtére hagyjuk a fagyra érzékenyebbeket.

Szerző:
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt