kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Emil, Csanád névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2011-12-01 15:44:43

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára Magyarország jelenti a telelő-területet.

 

Hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.

A téli madáretetés nagyon összetett madárvédelmi tevékenység, hiszen sok fajt érint, és körülbelül hat hónapon át tart.

Amint beköszöntenek az első fagyok - különösen miután ezek tartóssá válnak - vagy leesik az első hó, indul az etetési nagyüzem, ettől kezdve folyamatosan és teljes kínálattal működtessük az etetőket.

Késő ősztől kora tavaszig van szükségük a madaraknak a segítségre, így ha elkezdjük az etetést, akkor fontos, hogy a hat hónapon át végig tartsunk ki, hiszen a madarak megszokják az etetést, és számítanak a táplálékra. A kistestű madarak tartalékai csak arra elegendőek, hogy átvészeljék az éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni, például azért, mert az etetőben nincs élelem, könnyen elpusztulhatnak.

 

A költési időszak - március vége, április eleje - kezdetével fejezzük be az etetést! (Ilyenkor ki kell takarítani, majd a hosszabb élettartam érdekében lehetőleg be is kell szedni az etetőket.)

FONTOS: A cinegék hajlamosak az etetőben lévő napraforgóval etetni fiókáikat, amit azok nem tudnak megemészteni, így elpusztulhatnak.

 

 

A madáreleségek három csoportba sorolhatók:

(Ezeket érdemes egyszerre alkalmazni)

 

Olajos magvak

NEM sózott, NEM pirított fekete (ipari) napraforgó, ebbe érdemes kölest, muhart, vagy pinty és hullámos papagáj eledelt keverni.

 

Állati zsiradék

NEM sós vagy kifőzött szalonna, faggyú, vaj, lágy sajt, vagy cinkegolyó.

 

Gyümölcsök

Alma – bokrok, fák ágaira szúrható.

 

Ezeken kívül: főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek.

 

 

www.mme.hu

Szerző:
 
Kapcsolódó termékek
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt