kosar Belépés      
 Regisztráció
ma Emil, Csanád névnap van
kosar Kosár tartalma
  0 db termék
sitetext
FŐOLDAL |  MAGAZIN |  HÍREK
Keresőkifejezés:
Rovat:
2011-12-01 15:47:20

A gyógynövényekkel történő orvoslás évezredekre nyúlik vissza, napjainkban egyre nagyobb reneszánszát éli a különböző gyógynövénykivonatokkal történő megelőzés és gyógyítás.

Fitoterápia, mondjuk ki a varázsszót, de vajon tudjuk-e, mióta is használunk gyógyító szerként gyökeret, levelet, hajtást, háncsot, virágot? A gyógynövényekről szóló első, agyagtáblára vésett feljegyzések (Kr. előtt 3000 körül) a suméroknak köszönhetők, később az ókori Egyiptomban, egy fáraó sírjában talált papirusztekercs már 877 féle betegséget, és több száz, a természetben előforduló gyógynövényt említ, s ezek hatásos alkalmazásáról is beszámol. Az ókori görögök és rómaiak előszeretettel használták a különböző növényi eredetű szereket, ezekből az időkből származnak az első gyógynövényes kézikönyvek is.

 

A középkorban, hogy finoman fogalmazzunk a népi gyógyászat alkalmazása nem volt ildomos, annak gyakorlóit többnyire boszorkánynak tekintették, a vajákos, titokzatos erőkkel gyógyító asszonyokat tűzzel-vassal üldözték. Egyedül a kolostorokban szerveződő ápolással, gyógyítással foglalkozó szerzetesrendek gyakorolhatták legálisan a gyógyítás tudományát - egyre több gyógynövény alkalmazásával.

A mai értelemben vett modern gyógynövénygyógyászat fogalma, az ugyancsak a középkorban élő gyógyszerész-orvos Paracelsus nevéhez köthető. Az évezredek alatt összegyűlt gyógyító tapasztalatokból, a növények gyógyító mechanizmusának megfigyeléséből, azok használatából alakult ki tehát a fitoterápia tudománya.


A korszerű tudományos felfedezéseknek köszönhetően ma már számos olyan eljárás áll a szakemberek rendelkezésére, amelyekkel a leghatásosabban vonhatják ki a gyógynövényekből a később kapszulákba csomagolt gyógynövénykivonatokat.

 

 

Mire használjam?

 

Napokig sorolhatnánk a gyógynövénykivonatok felhasználási területeit, kezdve a sebgyógyítástól, a felfázásos betegségek gyógyításán át, az izomfájdalmak, mozgásszervi betegségek kezeléséig vagy a különböző hangulatváltozások javításáig.


Enyhébb húgyúti fertőzésekre például a tőzegáfonyát, zúzódásokra az árnikavirágot, májvédelemre a szilamarint javasolják, alvászavarokra a citromfűlevél, depressziós állapotokban az orbáncfű, visszérgyulladásokra a vadgesztenye, a fokhagyma kivonata segítheti a gyógyulási folyamatokat - hogy csak néhány gyakrabban használt gyógynövény alkalmazását említsük.


A gyógynövények jótékony hatásával számos, krónikus betegség orvosolható, a gyógynövény-kivonatokban rejtőző életesszenciák immunrendszerünk erősítését, azaz a betegségekkel szembeni fokozott ellenállás kialakítását segítik. Rendszeres fogyasztásukkal láthatatlan védőpajzzsal vesszük körbe magunkat, a gyógynövényekben található természetes vegyületek megedzik szervezetünket.


Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a gyógynövénykivonatok jelentős mennyiségben tartalmazzák az adott gyógynövény hatóanyagait, ezért, bár nincs különösebb kockázata alkalmazásuknak, de minden esetben alaposan olvassuk el, a gyógykészítmény leírását, ismerjük meg annak hatóanyagtartalmát, s ha a hagyományos gyógyszerek mellett alkalmazzuk azokat, kérjük ki szakember véleményét.

 

A gyógynövénykivonatok elkészítéséhez használt növények, a növényi részek kiválasztása ma már szigorúan tudományos alapon történik, mint ahogy az is, hogy a növényből a lehető legnagyobb mennyiségű gyógyhatású hatóanyagot tartalmazó részt használják fel.


Hétköznapjainkban gyakorta hívjuk segítségül a kivonatokat különböző porított gyógynövények forrázataként vagy folyékony tinktúra formájában, de egyre kevesebb időnk van a szertartásos gyógyitalok lassú kortyolgatására, a szerek elkészítésére, ezért népszerűbbek az egyenletes hatékonyságot biztosító, könnyen lenyelhető teljes higiéniát biztosító gyógynövénykapszulák. A kapszulába már por formájába kerülnek a hatóanyagok, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint az előírt mennyiségben elfogyasztani őket.


Azt, hogy a kapszulában található por teljes mennyiségben tartalmazza a gyógynövény hatóanyagait, többek között egy újfajta eljárás garantálja. A fagyasztva őrlés eljárásával feldolgozott hatóanyagot tartalmazó részeket folyékony nitrogénnel -50 fokra hűtik, majd porrá őrlik. Vizsgálatok bizonyították ugyanis, hogy a normál hőmérsékleten történő aprításkor olyan hő keletkezik, amelynek könnyen esnek áldozatul a számunkra oly fontos vitaminok, enzimek, illóanyagok. A teljes por így változatlan formában tartalmazza a növényi rész valamennyi fő- és másodlagos hatóanyagát, amelyek felerősítik egymás hatását. A gyógynövénykivonatokat tartalmazó Arkocaps sorozat kapszuláiban már ilyen eljárással készített kivonatot találunk.


A gyógynövénykivonatokkal természetes élőhelyünk, évezredek óta ismert gyógyhatású növényeinek legjavát vehetjük magunkhoz - egészségünkre válva.


Hiszen tudjuk: fűben, fában orvosság…

Szerző:
 
Hozzászólások
Belépés
Email cím:
Jelszó:
Ha még nem regisztrált, akkor megteheti itt